Naslovna strana Strateške domene Mapa projekata Novosti & saznanja

Zdravstvene investicije čine društvo zdravijim, ekonomiju snažnijom i budućnost svjetlijom

Publikacija ''Fiskalna održivost sistema zdravstvene zaštite u Bosni i Hercegovini'' koja pruža sveobuhvatnu analizu finansijske održivosti sistema zdravstvene zaštite u BiH, objavljena je u okviru projekta'' Jačanje integriteta u procesu kreiranja listi lijekova u BiH''.
Zdravstvene investicije čine društvo zdravijim, ekonomiju snažnijom i budućnost svjetlijom

Nacrt sveobuhvatne publikacije koju je izradio Ekonomski institut u Sarajevu s ciljem otkrivanja potencijalnih izvora za dodatno finansiranje zdravstva u BiH je predstavljen na Okruglom stolu održanom na Ekonomskom Fakultetu u Sarajevu. Događaju su prisustvovali zdravstveni autoriteti iz cijele Bosne i Hercegovine. Kroz inkluziju i konstruktivan dijalog učesnika, razmotreni su optimalni pristupi i kriteriji koji su neophodni za održivo finansiranje zdravstva u Bosni i Hercegovini.


Publikacija istražuje i izazove s kojima se zdravstveni sistem suočava, uključujući rastuću potražnju za zdravstvenim uslugama, trend starenja stanovništva i fragmentaciju sistema. Poseban naglasak stavljen je na identifikaciju mogućnosti za povećanje efikasnosti u korištenju javnih sredstava, kao i na potencijalne dodatne izvore finansiranja.


Publikacija pruža uvide i preporuke za daljnje djelovanje u cilju očuvanja i unapređenja zdravstvenog sistema u Bosni i Hercegovini i predstavlja osnovu za potencijalne buduće reforme koje će doprinijeti eliminiranju dispariteta i unapređenju kvaliteta zdravstvenih usluga u Bosni i Hercegovini.

Publikacija je objavljena na web stranici Ekonomskom instituta u Sarajevu i možete je preuzeti na sljedećem linku:


https://eis.ba/wp-content/uploads/2024/04/Fiskalna-odrzivost-sistema-zdravstvene-zastite-180424.pdf